Carti care au inspirat filme de Craciun: Recomandari pentru intreaga familie
Este o perioada minunata a anului – sezonul filmelor de Craciun si celebra reteta „nu e nimic mai bun decat o cacao fierbinte si un film minunat de Sarbatori”. Dar stiai ca unele dintre filmele tale preferatele de Craciun s-au inspirat din carti?
Nu mai reprezinta niciun secret faptul ca Hollywood-ul se inspira adesea din cele mai bine vandute carti, pentru a crea filme fenomenale. In Cetatea Filmului chiar se spune ca „daca ai un film preferat, exista sanse mari sa fi inceput in paginile cartilor, inainte de a ajunge vreodata pe marele ecran”. S-ar putea sa nu aiba intotdeauna acelasi titlu sau chiar acelasi subiect, dar de la clasicele carti ilustrate pentru copii si chiar pana la romane pentru adolescenti, par sa existe mult mai multe filme de Craciun bazate pe carti decat isi dau seama majoritatea oamenilor.
E adevarat ca nu tuturor le place sa citeasca carti si unora le e mai usor sa vizioneze filme bazate pe carti. Dar daca le veti citi, poate veti vedea filmele dintr-o alta perspectiva.
Exista cateva adaptari cinematografice ale unor carti deosebite de Craciun, care va vor aduce cu siguranta in spiritul Sarbatorilor. Daca v-am facut curiosi, iata cateva dintre ele.
Cartea „Poveste de Craciun” a lui Dickens, preferata regizorilor de film
„A Christmas Carol” de Charles Dickens a trecut prin diverse adaptari cinematografice dedicate Sarbatorilor, la fel ca si alte carti. Figureaza in unele clasamente drept una dintre cele mai adaptate carti din lumea filmelor de Craciun. Fie ca este vorba, spre exemplu, despre „Poveste de Craciun” (2009), despre „Spirited” (2022) sau „The Muppet Christmas Carol” (1992), toate aceste filme impartasesc o singura poveste. Cea a personajului batran si zgarcit inspirat de Scrooge, vizitat de fantome care ii arata Craciunuri notabile din trecutul, prezentul si viitorul sau.
Totul a inceput cu cartea lui Charles Dickens, pe care autorul aflat in stare de faliment o publica in 1843. Probabil cea mai populara lucrare a lui Dickens, cartea a fost publicata mai exact pe 19 decembrie 1843 si a fost vanduta pana in Ajunul Craciunului acelui an, relansandu-i cariera de scriitor.
Desi au existat sute de adaptari ale povestii lui Dickens, una dintre cele mai populare a fost versiunea Disney din 2009. Regizat de Robert Zemeckis, filmul a folosit tehnologia de captare a miscarii pentru a-l aduce la viata pe Scrooge si pe restul personajelor.
Cea mai recenta adaptare a „A Christmas Carol” a fost in 2022, odata cu lansarea „Spirited”. De data aceasta povestea a fost adaptata de Sean Anders si John Morris, care au transformat indragitul clasic intr-o aventura muzicala ilara.
Si pentru ca tot ne aflam la „capitolul Dickens”, aflati ca filmul „The Man Who Invented Christmas („Omul care a inventat Craciunul” – 2017) este chiar despre viata scriitorului. „In timp ce zeci de filme au fost adaptate din <A Christmas Carol> a lui Charles Dickens, putine au fost facute despre viata autorului in perioada in care a scris romanul. Adica pana in 2017 cand a fost lansat The Man Who Invented Christmas”, noteaza Screen Rant.
Cartea care a inspirat unul dintre cele mai bune filme de Craciun
Ralphie, baietelul care isi doreste cu ardoare un anume cadou de Craciun – o pusca Red Ryde cu aer comprimat in „A Christmas Story” („O poveste de Craciun” – 1983)…Multi probabil au vazut filmul si isi amintesc scena. Este un film iconic de Sarbatori si cu siguranta unul dintre cele mai bune filme de Craciun din anii 1980, potrivit criticilor. Dar multi sunt cei care nu stiu ori nu isi dau seama ca a fost bazat pe o carte. Scrisa de umoristul Jean Shepherd, cartea „In God We Trust, All Others Pay Cash”, cartea consta in 31 de capitole, fiecare relatand o poveste diferita spusa de personajul fictiv Ralph, care s-a intors in orasul natal ca adult.
Pentru a-i aduce un omagiu lui Jean Shepherd, creatorii cartii „A Christmas Story” i-au cerut sa fie naratorul din film, lucru pe care l-a facut cu bucurie.
Craciunul Angelei
Cartea „Angela’s Christmas” („Craciunul Angelei”) este cea care a inspirat filmul cu acelasi nume, din anul 2017.
„Craciunul Angelei” a fost scrisa de autorul irlandez-american Frank McCourt, care se intampla sa fie si castigator al Premiului Pulitzer. McCourt s-a inspirat din amintirile de Craciun ale copilariei mamei sale cand a scris cartea cu imagini pentru copii.
Amplasata in Irlanda anilor 1910, povestea este amuzanta, plina de caldura si emotionanta. Reda puterea familiei si dorinta inocenta a unui copil de a se asigura ca toata lumea este in siguranta si iubita in perioada Craciunului.
Craciunul cu familia Kranks
Alta carte, alt film de Craciun: „Christmas With The Kranks” („Craciunul cu familia Krank”, 2004) e un film inspirat de romanul comic „Skipping Christmas”, scris de John Grisham si publicat in 2001. Filmul a primit mai multe nominalizari la premiile Daytime Emmy, inclusiv „Outstanding Writing for an animated program”.
Pelicula nu s-a abatut prea mult de la intriga romanului original, de fapt, nu au existat diferente. Ambele, si filmul si cartea, se concentreaza pe Luther si Nora Krank, care au decis sa sara peste Craciun pentru o croaziera, dar trebuie sa o anuleze cand fiica lor anunta o vizita surpriza.
Cum a furat Grinch Craciunul
„How The Grinch Stole Christmas” (2000)…Se presupune ca toata lumea a vazut filmul, dar si in acest caz exista persoane care nu stiu sau au omis ca mai intai a fost cartea! Un volum indragit al scriitorului, ilustratorului si caricaturistului Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel pe numele complet), care a fost adaptat de mai multe ori pentru marele ecran. Cartea pentru copii a fost publicata pentru prima data in 1957, fiind scrisa in versurile rimate iconice ale Dr. Seuss. In ciuda faptului ca este pentru copii, cartea a avut succes la toate varstele si s-a remarcat prin criticarea comercializarii Craciunului.
In timp ce prima adaptare pentru marele ecran a avut loc in 1966, probabil ca cea mai buna adaptare a fost cea din anul 2000, cu Jim Carrey transformandu-se in Grinch. Timp de peste un deceniu, filmul a figurat in clasamente pe locul al doilea in topul filmelor de Craciun cu cele mai mari incasari din toate timpurile.
The Polar Express sau cartea pentru copii de care s-au indragostit toti
Filmul „The Pollar Express” a aparut in 2004: un baietel este dus intr-o plimbare uimitoare cu trenul pana la Polul Nord, pentru a-si reaprinde credinta in Mos Craciun. Dar totul s-a derulat cu mult inainte, intr-o carte pentru copii din anii 1980.
Scrisa si ilustrata de Chris Van Allsburg, „The Polar Express” a ajuns pe rafturile de carti in 1985 si a fost inspirata de propriile amintiri ale autorului despre Craciunul din magazinele locale. Adaptarea filmului s-a apropiat foarte mult de povestea cartii.
„The Polar Express” este un film de Craciun dezbatut aprins de opinia publica, deoarece pelicula a fost pioniera in tehnologia de captare a miscarii, care a fost folosita in sute de filme de atunci. O poveste cu caracter atemporal, de care oamenii s-au indragostit chiar din momentul publicarii pentru prima data a cartii pentru copii.