Care sunt caracteristicile unei relatii sanatoase?

Care sunt caracteristicile unei relatii sanatoase?

Atunci cand sunt sanatoase, relatiile amoroase ne fac sa ne simtim bine, in siguranta si respectati. Dar cum se poate recunoaste o relatie sanatoasa?

Pentru a intra intr-o relatie sanatoasa trebuie sa dezvolti in viata de zi cu zi cunoasterea propriei persoane si intelegerea anumitor situatii. Nu trebuie deci ca un partener sa astepte de la celalalt ca acesta sa ii umple unele goluri sau lipsuri.

Astfel ca, trebuie sa muncesti cu propria persoana, care nu este un lucru obligatoriu, dar care contribuie la dezvoltarea cuplului. Stim de ce vrem acea persoana, ceea ce ne motiveaza sau ne farmeca in relatia de cuplu. Nu avem deci nevoie de o relatie tip pansament deoarece avem nevoie de o alegere mai constienta, fara sa ne amintim de durerile din trecut.

Comunicarea, baza unei relatii sanatoase. Comunicarea este unul dintre pilonii unui cuplu sanatos. Este foarte important deci sa discuti cu partenerul. A vorbi cu calm, mai degraba decat agresiv din cauza unei supraincarcari emotionale, duce la o comunicare sanatoasa.

Psihologii subliniaza, de asemenea, importanta de a sti cum sa iti ceri scuze intr-o relatie, si de ambele parti. De multe ori esti constient ca ai facut o greseala, dar cealalta persoana nu reactioneaza, asa ca nu spui nimic. Procedand astfel, alimentezi o anumita tensiune, care ar putea fi evitata printr-o simpla scuza. Este frumos cand cealalta persoana isi cere scuze, iar cand suntem noi, ne simtim ca o persoana mai buna.

Absenta recunostintei poate duce si ea la tensiuni in sanul cuplului. Asta deoarece atunci cand suntem in rutina, ne spunem ca este normal ca partenerul sa faca asta. dar multumirile sunt cele care pot hrani cuplul.

Dar ce te faci cand unul dintre parteneri are dificultati de comunicare? Trebuie sa incepeti treptat. Vorbiti despre lucruri pozitive, despre care este usor sa vorbiti, cum ar fi prieteniile sau munca. De asemenea, puteti vorbi despre sentimentele si nevoile voastre pentru a ajuta partenerul sa se deschida. Spune, de exemplu: Este important pentru mine sa te cunosc mai bine, pentru a te putea iubi mai mult si a forma o echipa mai buna. In cazul in care comunicarea ramane dificila, ajutorul unui terapeut de cuplu poate fi benefic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *