Dieta volumetrica: cum adopti aceasta metoda, care promite pierderea in greutate fara sa te privezi?

Dieta volumetrica: cum adopti aceasta metoda, care promite pierderea in greutate fara sa te privezi?

Este posibil sa pierzi in greutate fara a reduce cantitatea de alimente pe care o consumi? Dezvoltata de un profesor american, dieta volumetrica urmareste sa promoveze satietatea prin concentrarea pe alimente cu densitate calorica scazuta. Iata cum functioneaza.

Ideea ca persoanele care doresc sa piarda in greutate ar trebui sa limiteze drastic cantitatea de alimente pe care o consuma este una persistenta. Dar dieta volumetrica dovedeste contrariul, datorita densitatii calorice. Dieta volumetrica inseamna ca poti manca cat vrei fara sa te simti vinovat. Dezvoltata de profesorul Barbara Rolls, un profesor american de nutritie, scopul acestei diete este de a imbunatati selectia alimentelor.

Dieta volumetrica: ce presupune aceasta metoda de slabire?

Dieta volumetrica pune accentul pe satietate, cu alte cuvinte pe senzatia de „nu-mi mai este foame” care apare in mod normal dupa ce ai terminat de mancat si care te impiedica sa rontai intre mese.

Pentru a promova satietatea, dieta volumetrica recomanda sa te bazezi pe produse cu densitate energetica scazuta: cu alte cuvinte, alimente care contin putine calorii in raport cu volumul lor total.

Cheia dietei volumetrice este apa: alimentele bogate in apa tind sa „umple” stomacul, astfel incat sa te simti satul mai repede.

Iata un exemplu: o portie de struguri proaspeti (aproximativ 110 Kcal) te va satisface mai mult timp decat aceeasi cantitate (in calorii) de sultane, datorita continutului de apa. Asadar, este o alegere mai buna atunci cand incerci sa slabesti!

Ce alimente sunt recomandate pentru o dieta volumetrica?

Dieta volumetrica: ce alimente sunt permise? Dieta volumetrica clasifica alimentele in 4 categorii:

Categoria 1 este cea pe care o poti manca oricat de mult doresti in orice moment al zilei: include majoritatea fructelor si legumelor (inclusiv rosiile, broccoli si ciupercile; cu toate acestea, legumele cu amidon, cum ar fi cartofii dulci, sunt excluse din aceasta categorie), precum si ciorbele (de carne, legume, peste etc.).

Alimentele din categoria 2 trebuie consumate in portii moderate si numai la masa: acestea includ cereale integrale (paine, paste fainoase, semol, orez integral etc.), proteine slabe (curcan, porc, pui etc.) si produse lactate cu continut scazut de grasimi (iaurturi 0% M.F., lapte degresat etc.).

Alimentele din categoria 3 trebuie consumate in portii mici, numai la masa si nu in fiecare zi: acestea includ cerealele rafinate (paine alba etc.), deserturile, branzeturile si produsele lactate cu continut scazut de grasimi.

Categoria 4 contine alimente bogate in calorii in raport cu volumul lor, care trebuie rezervate pentru ocazii speciale: chipsuri, dulciuri, prajituri, biscuiti, seminte oleaginoase etc. Alcoolul intra, de asemenea, in aceasta a patra categorie.

Dieta volumetrica: cum se pune in practica?

Dieta volumetrica recomanda consumul a 3 mese principale pe zi (dar o singura masa cu desert), precum si doua gustari (la ora 11 si la ora 16, de exemplu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *