Exista semne vizibile cand suntem indragostiti? Un psiholog ne raspunde la aceste intrebari

Exista semne vizibile cand suntem indragostiti? Un psiholog ne raspunde la aceste intrebari

Analizand cu atentie, putem detecta mai multe semne ca cineva este indragostit. Fie ca este vorba de gesturi sau de reactii corporale, anumite detalii nu pot fi confundate. Cum recunosti o inima care bate doar pentru cineva?

Indragostitul este una dintre cele mai placute si mai tulburatoare senzatii. De cele mai multe ori, aceasta explozie de sentimente este asemanata cu fluturii din stomac, dar si cu o senzatie de plenitudine si de bunastare greu de comparat.

Daca dragostea provoaca discret numeroase mecanisme in noi, modificandu-ne creierul, de exemplu, poate ea sa ne influenteze si comportamentul sau obiceiurile in asa fel incat sa ne tradeze atunci cand ne indragostim de cineva. Marylise Richard, psiholog specializat in terapia de cuplu si coautor al cartii Cele 5 chei ale iubirii, ne raspunde la intrebari.

Batai ale inimii, transpiratie: care sunt semnele vizibile ale iubirii?

Atunci cand ne indragostim, corpul nostru se schimba. Cercetatorii sunt fascinati de acest fenomen. Unii dintre ei au sugerat, de exemplu, ca creierul unei persoane indragostite este foarte diferit de cel al unei persoane care simte pur si simplu dorinta si ca nu seamana nici cu creierul unei persoane aflate intr-o relatie pe termen lung. Studiile efectuate de Helen Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers (New Jersey) si unul dintre cei mai importanti experti in ceea ce priveste bazele biologice ale iubirii, au dezvaluit ca faza de „dragoste” a creierului este o perioada unica si bine definita.

Iar aceasta faza influenteaza corpul uman in diferite moduri. „Starea de iubire este cea pe care o vedeti in filme”, explica Marylise Richard. „Inima bate mai repede, se transpira mai mult, iar apoi se instaleaza si stresul si aprehensiunea de a vedea persoana respectiva”, enumera coautorul cartii The 5 Keys to Love. In ceea ce priveste comportamentul, „o persoana indragostita are dificultati de concentrare, pentru ca persoana iubita ii ocupa toate gandurile”, adauga specialistul.

Adrenalina intra in joc si tocmai aceasta efervescenta este cea care atrage. A fi indragostit este un mod de a te simti viu si provoaca senzatii unice. „De asemenea, te poti simti mai radiant si mai frumos atunci cand esti cu altcineva, ca si cum ai pluti in aer”, spune expertul nostru. Si, de foarte multe ori, lipsa este deosebit de prezenta.

Un sentiment variabil

Aceste semne apar in primul rand pentru ca exista o atractie fizica, dar ramane dificil de oferit mai multe raspunsuri. Cand vine vorba de dragoste, unele lucruri sunt inexplicabile. „Din punct de vedere neurobiologic, ceva ne scapa – mirosul cuiva poate fi un declansator, de exemplu”, spune Marylise Richard.

De asemenea, facem distinctia intre persoanele care nu dau dovada de niciun indiciu cu privire la ceea ce simt, pentru ca „nu au fost invatate sa-si exprime emotiile sau pentru ca nu-si permit sa simta lucruri”, analizeaza psihologul si coprezentatoarea podcastului Au cœur du couple. Acest lucru nu inseamna neaparat ca dragostea nu a batut la usa lor si ca sunt incapabili sa se indragosteasca.

In schimb, este de asemenea posibil sa recunoastem o persoana care nu mai este indragostita. „Unii oameni functioneaza doar pe baza de adrenalina, pe baza starii de pasiune, si pleaca atunci cand aceasta pasiune nu mai exista. Se vede foarte repede: nu mai exista aceasta dorinta de fuziune sau aceasta dependenta fata de cealalta persoana”, explica Marylise Richard. „Dar asta nu inseamna ca nu mai esti indragostit, ca relatia s-a terminat si ca nu mai exista dragoste sau legatura”, linisteste specialistul. Ea subliniaza, de asemenea, ca este important sa se faca distinctia intre sentimentele de dragoste si dragostea adevarata: in timp ce prima este irationala si pasionala, cea de-a doua este o alegere care se face atunci cand indragostirea, oricat de coplesitoare ar fi, se potoleste.

Sursa:  https://www.femmeactuelle.fr/amour/couple/y-a-t-il-des-signes-visibles-quand-on-est-amoureux-une-psychologue-repond-2165940

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *