Cum sa adopti o alimentatie sanatoasa
Rezumat:
O alimentatie sanatoasa poate ajuta sistemul imunitar sa functioneze corect si poate reduce un numar mare de riscuri pentru sanatate, cum ar fi supraponderabilitatea, bolile de inima, diabetul si anumite tipuri de cancer. Ce este mai exact o dieta sanatoasa?
Ingredientele unei diete sanatoase
Cea mai sanatoasa dieta este o dieta variata si echilibrata. Pentru un adult, o dieta sanatoasa ar trebui sa includa fructe si legume si leguminoase, cum ar fi linte si mazare. Apoi, ar trebui sa includeti in alimentatia dumneavoastra si fructe uscate si cereale integrale.
Cerealele, cum ar fi porumbul, graul, orezul si ovazul, sunt sanatoase. Principalul lucru este sa variati cat mai mult posibil tipurile de alimente in fiecare zi si sa favorizati fructele si legumele. Cu toate acestea, nici alimentele de origine animala nu trebuie subestimate, prin consumul de carne, peste, oua si lapte.
Preferati cerealele integrale
Consumul de cereale este foarte recomandat, dar trebuie sa se favorizeze cerealele integrale, precum mei, ovaz, orez brun sau porumb neprocesat. Avantajul acestor cereale este ca sunt foarte bogate in fibre si va mentin satul mai mult timp.
Prezenta fibrelor in cerealele integrale faciliteaza foarte mult tranzitul intestinal. De asemenea, retineti ca cerealele integrale au un indice glicemic moderat. Acest lucru inseamna ca organismului ii ia mai mult timp pentru a elimina carbohidratii continuti in cerealele integrale.
Consumul de legume si fructe pentru gustari
Desi cerealele integrale ajuta la prelungirea senzatiei de satietate, acest lucru nu inseamna ca toata lumea poate fi satisfacuta cu trei mese pe zi. Este, desigur, permisa luarea de gustari. Cu toate acestea, este esential sa alegeti ceea ce mancati intre mese.
Pe cat posibil, nu folositi altceva decat legume crude si fructe proaspete pentru gustarile dumneavoastra. Pentru putina varietate, va puteti rasfata si cu oleaginoase naturale, cum ar fi migdalele, alunele sau nucile.
3 alimente pe care sa le consumi mai putin
Zaharul si grasimile sunt alimentele care sunt cel mai des criticate atunci cand vine vorba de sanatate si fitness. Dar nu trebuie sa uitam ca si aportul de sare pentru organism trebuie limitat. Este recomandat sa nu consumam mai mult de cinci grame de sare pe zi.
Grasimile nu ar trebui sa fie complet evitate. Cu toate acestea, este esential sa se favorizeze uleiuri precum uleiul de masline, uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de soia. Se recomanda sa nu mai folositi unt, ghee sau untura pentru gatit.
De asemenea, este esential sa se consume carne, insa este esential sa se favorizeze carnea alba in detrimentul celei rosii. In sfarsit, este important sa nu uitam sa limitam consumul de zahar sub toate formele sale si de alimente procesate.