Are educatia un impact asupra creierului?
Rezumat:
Stiinta dezvaluie secretele dezvoltarii creierului. Si da, anumite comportamente au un impact asupra dezvoltarii creierului. Sa aruncam o privire asupra modului in care imbratisarea si pedeapsa pot avea un impact asupra dezvoltarii si vietii viitoare a unui copil.
Are educatia un impact asupra creierului?
Desi stim ca un copil are nevoie de iubire pentru a creste cum trebuie, stim mai putin ca acest mediu binevoitor are un efect direct asupra dezvoltarii neuronilor sai. Mediul social si emotional are, asadar, un impact pe termen lung asupra dezvoltarii creierului unui copil, in special in timpul primei copilarii, cand creierul este mult mai maleabil si mai fragil.
Un creier „burete” in primii ani de viata
Copiii sunt in continua evolutie, la fel ca si creierul lor. In timpul sarcinii si pana la cea de-a doua aniversare a copilului, creierul este cel mai vulnerabil si fragil. Acesta se afla chiar intr-o faza de imaturitate extrema pana la varsta de 5 ani. Controlul emotional incepe la aceasta varsta, intre 5 si 7 ani. Cu toate acestea, creierul nu atinge maturitatea deplina pana la varsta de 25 de ani.
Maternitatea si efectele sale pozitive
Fie ca vine de la mama sau de la tata, maternitatea stimuleaza productia de molecule cu efect anxiolitic. Stresul este redus, iar memoria si invatarea sunt imbunatatite. Imbratisarile si alte mangaieri imbunatatesc maturizarea creierului.
Importanta empatiei
A fi empatic cu copilul tau inseamna sa percepi si sa intelegi emotiile acestuia si sa-i doresti binele. Cu cat copiii au mai multe experiente empatice, cu atat mai mult vor dezvolta relatii sociale optime.
Cum va puteti ajuta copilul?
Incepeti prin a percepe emotiile copilului dumneavoastra. Oferiti-i posibilitatea de a-si exprima emotiile, punandu-i intrebari de genul „Esti trist pentru ca…?” sau „Esti suparat pentru ca…? Acest lucru nu este intotdeauna usor, mai ales atunci cand copilul nu vorbeste inca.
trebuie sa stiti cum sa interpretati aceste emotii.
Sprijiniti-i si incurajati-i cu o voce calma, linistitoare, linistitoare si o privire intelegatoare.
Fiti empatici si atenti, fara a uita sa stabiliti un cadru.
Copiii au nevoie de limite si valori, dar intotdeauna insuflate cu empatie si bunatate. Stabiliti reguli, nu interdictii. Copiii inteleg mai bine atunci cand li se spune ce sa faca, mai degraba decat ce sa nu faca.
Trebuie evitate umilintele fizice si verbale, pedepsele si amenintarile.
Daca sunt frecvente, acestea pot distruge neuronii din cortexul prefrontal, hipocampul si cerebelul. Palmele si bataile pot provoca probleme de comportament: agresivitate, tulburari de dispozitie, care pot persista la varsta adulta sub forma de depresie, dependente etc.